Тарт Татен с кайсии

Тарт Татен с кайсии

Необходими продукти:

За тестото:
250 гр. брашно
125 гр. масло
5 гр. сол
5 мл. вода
1 жълтък

За плънката:
1 кг. (10-12 бр.) кайсии
150 гр. пудра захар
60 гр. масло
Сокът от ½ лимон
Кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:
Разбъркайте брашното и солта със нарязаното на дребно масло до получаване на „фин грис“ (най-лесно е с върховете на пръстите).
Добавете жълтъка и водата и омесете за кратко. Оформете до хубава хомогенна топка. Покрийте с фолио и го оставете да почине за 1 час в хладилник.
Сложете 130 гр. захар в основата на Tart Tatin Set, разпределете и загрейте на слаб огън. С кръгови движения разпределете получения карамел по цялата повърхност, като държите съда за дръжките и правите кръгови движения с него. След като се получи гладък карамел, изключете котлона и добавете нарязаното на кубчета масло, лимоновия сок и настърганата кора. Разбъркайте.
Загрейте фурната на 180 °С. Нарежете кайсиите наполовина и отстранете костилките. Наредете ги със заоблената част към карамела. Поръсете останалата захар върху тях и покрийте с тестото.
Сложете във фурната и печете около 35 мин на 180°С.
След като извадите от фурната, оставете тарта да престои 10 мин и след това го обърнете и сервирайте.



Related Products