Необходими продукти:
1 пиле, около 1,8 кг.
1 стрък пресен розмарин
1 стрък прясна мащерка
1 супена лъжица зехтин
1 месест домат
6 средно големи картофа
3 моркова
1 глава лук
1 стрък целина
Фина сол и смлян черен пипер
1 чаена лъжичка едра (морска) сол
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 220°C.
Овкусете вътрешността на пилето, като добавите стръкчетата розмарин и мащерка.
Обелете картофите, морковите, лука и целината.
Нарежете картофите на четвъртинки, морковите и целината на филийки.
Доматът се почиства от семките, нарязва се на едри кубчета, а лукът се нарязва на ситно.
Поставете пилето в основата на съда за печене на пиле и подредете зеленчуците хармонично около него.
Върху пилето и зеленчуците поръсете нарязаните на кубчета домати и наситнения лук.
Полейте навсякъде със зехтин и поръсете морска сол отгоре.
Поставете капака на формата за печене на пиле и гответе за 1 час 30 - 1 час 40 минути при 220°C.
Времето за готвене ще варира в зависимост от теглото на пилето (приблизително 30 минути на 500 гр). Когато го извадите от фурната, пилето ще е златисто и хрупкаво. Нарежете пилето и го върнете в съда върху зеленчуците, готово за сервиране.
Добър апетит!
Категории
Monthly Archive
Тагове