Открийте 8-те предимства на чугунените съдове за готвене (+бонус съвети за грижа)

Открийте 8-те предимства на чугунените съдове за готвене (+бонус съвети за грижа)

Открийте 8-те предимства на чугунените съдове за готвене (+бонус съвети за грижа)

Без съмнение сте чували, че професионалните готвачи готвят само с чугунени съдове, но наистина ли е това, от което се нуждаете?

Чугунът е метална сплав, направена с повече от два процента въглерод и се предлага или като сезониран (омаслен) чугун, или като емайлиран. Но независимо кой тип чугун изберете, тези седем предимства на чугунените съдове са трудни за отричане!

  1. Достъпност

За достъпни съдове за готвене, чугунът се откроява сред останалите. Това е така, защото чугунените съдове за готвене са по-евтини и по-лесни за производство от наличните суровини. Така че, ако търсите съдове за готвене с ограничен бюджет, чугунът ви дава много възможности за избор!

И още по-добре, тъй като чугунът е толкова издръжлив, че не е нужно да се притеснявате да го сменяте на всеки няколко години.

  1. Задържане на топлина

Професионалните готвачи обичат съдовете от чугун по няколко причини, но основната причина е задържането на топлина. По-термофорният материал чугун съхранява повече топлина на единица обем, което го прави невероятно полезен! Можете дори да поддържате ястията си топли, преди да сервирате, като ги оставите в чугунения си съд или го използвате, за да завършите процеса на готвене.

С доброто запазване на топлината можете да пържите на висока температура или да направите пица с помощта на един чугунен тиган (макар и не по едно и също време!).

Професионален съвет: Ако вашият чугунен съд е все още горещ, НЕ го поставяйте под студена вода. Това може да причини напукване или изкривяване!

  1. Издръжливост

Виждали ли сте някога баба си да използва чугунен тиган, който е получила от майка си? Това е така, защото чугунът е невероятно издръжлив. Те траят вечно! Така че, ако наскоро сте наследили чугунен тиган, не го изхвърляйте – ще работи като нов!

Всъщност ще работи още по-добре. Чугунът става по-добър с възрастта, така че колкото повече го използвате, толкова по-добре!

  1. Естествено незалепващ

Знаете ли, че чугунът е естествено незалепващ? Когато е правилно омаслен, чугунът осигурява незалепваща повърхност. Омасляване с натурално масло е абсолютно естествен процес, така че можете да готвите без притеснения!

Да не говорим, че ще бъде много по-лесно за почистване!

  1. Разнообразно готвене

Има много малко неща, които не можете да направите с чугунен тиган. Можете да използвате два до три различни съда, за да приготвите едно ястие, един за запържване и друг за печене. Но това се променя с чугуна. Издръжливият материал и запазването на топлина Ви позволяват лесно да прехвърляте съдовете от котлона във фурната, без нищо да се разтопи или изкриви.

Можете да сотирате гъби, да запържите пържоли, да печете пилета, да задушавате гърди, да пържите картофи или да печете сладкиши в чугунени съдове!

Професионален съвет: Избягвайте да готвите кисели храни като домати, лимони или други цитрусови храни, тъй като желязото може да им създаде метален вкус.

  1. Добър за къмпинг

Ако обичате да ходите на туризъм или да къмпингувате под звездите, няма нужда да се ограничавате до студени или пакетирани храни. С чугунени съдове за готвене можете да готвите вкусно и на открито! Чугунените съдове ви позволяват лесно да ги окачите над лагерен огън или директно върху въглищата! Без значение как искате да готвите, чугунът остава издръжлив!

  1. Добавете малко желязо

Ако сте анемични или наскоро сте научили, че нивата на желязо са Ви ниски, чугунените съдове могат да Ви помогнат. Някои лекари дори ще препоръчат готвене с чугунен тиган, за да получите повече желязо в диетата си, тъй като то прониква в храната ви, докато готвите. Всъщност готвенето на храна в чугунени тенджери и тигани осигурява около 18 mg желязо на хранене!

  1. Подходящ за всички видове източници на топлина

Чугунените съдове са подходящи както за конвенционални печки и котлони, така и за индукционни и газови котлони и огън.

Грижа за вашия чугун

С подходяща грижа и поддръжка ще се радвате на своите чугунени съдове за готвене в продължение на много години. Винаги ги мийте с мек сапун и твърда найлонова четка, за да запазите омасляването. Не сте сигурни дали вашите съдове за готвене са омаслени? Не се притеснявайте! Можете да го направите сами!

  1. Почистете своя чугунен съд с мек сапун и вода.
  2. Оставете го да изстине и изсъхне напълно.
  3. Намажете тенджерата или тигана с мазнина за готвене (използвайте масло от рапица, масло от гроздови семки, кокосово масло или свинска мас).
  4. Избършете колкото можете повече мазнина.
  5. Поставете съда на котлона, за да изгорите излишното масло (докарайте го до точка на пушене).

Ако искате да използвате вашата фурна, следвайте стъпки от едно до четири и след това:

  1. Загрейте фурната си предварително на около 200°С – 250°С.
  2. Поставете тигана с главата надолу във фурната с голям лист алуминиево фолио под тигана, за да улови разлятото масло.
  3. Оставете го 30 минути (малко дим е нормално).
  4. Изключете фурната и оставете тигана да се охлади до стайна температура във фурната със затворена врата (това ще отнеме няколко часа).
  5. Повторете всички стъпки до пет пъти за добре омаслен тиган.

 

Related Products